Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Αυτή ειναι η αλήθεια για το πρόβλημα με τις Σχολικές Μεταφορές του Δήμου μας

Θεωρούμε υποχρέωσή μας να ενημερώσουμε τους πολίτες του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου και ιδιαίτερα τους γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς αναφορικά με το ζήτημα που έχει προκύψει με τη μεταφορά των μαθητών το σχολικό έτος 2012-2013.
Το 2011 βάσει Υπουργικής Απόφασης (35415/2011) καθορίστηκαν οι διαδικασίες μεταφοράς τω
ν μαθητών από τους Δήμους. Ωστόσο στις αρχές Σεπτεμβρίου, το Υπουργείο Εσωτερικών με την υπ’ αρίθμ. 47/2012 (ΑΔΑ Β4Θ4Ν – 2ΗΔ) εγκύκλιο προς τις Περιφέρειες και τους Δήμους, ανακοίνωσε ότι με την από 05 – 09 – 2012 Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου, σε περίπτωση που οι συμβάσεις με τους Δήμους δεν καταρτιστούν μέχρι την έναρξη του σχολικού έτους ή δεν είναι δυνατόν για οποιονδήποτε λόγο να εκτελεστούν από τους Δήμους, η μεταφορά των μαθητών θα γίνει από τις Περιφέρειες με παράταση των ήδη παρατεινόμενων συμβάσεων.
Ο Δήμος Ραφήνας - Πικερμίου, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα κατέβαλλε κάθε σύννομη προσπάθεια να προχωρήσει σε συμβάσεις. Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, προκήρυξε δύο σχετικούς διαγωνισμούς, οι οποίοι δυστυχώς κηρύχθηκαν άγονοι. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, καταφύγαμε στη διαδικασία της απευθείας διαπραγμάτευσης με τους φορείς, ωστόσο δεν προσήλθε κανείς.
Συνεπώς, βάσει της προαναφερθείσας εγκυκλίου, η Περιφέρεια όφειλε να επεκτείνει τις συμβάσεις της με τους μεταφορείς και να αναλάβει το κόστος των δρομολογίων για τους μαθητές του Δήμου μας.
Ο Δήμος Ραφήνας - Πικερμίου υποχρεούται να μεριμνήσει μόνο για τη μεταφορά 6 μαθητών: (3) από Λαύριο και (3) από Αυλώνα-Δήλεσι-Ωρωπό προς το Ειδικό Σχολείο Νταού Πεντέλης.
Η μεταφορά αυτών των μαθητών προέκυψε ως ανάγκη το προηγούμενο σχολικό έτος και ο Δήμος και αυτή τη χρονιά δεσμεύεται να καλύψει τη σχετική δαπάνη. Μάλιστα, προκειμένου να ξεκινήσει η μεταφορά τους άμεσα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και να μην καθυστερήσει λόγω του χρονοβόρου διαγωνισμού, ο Δήμος μας προχώρησε με διαδικασίες απευθείας ανάθεσης για 45 δρομολόγια μέχρι να ολοκληρωθεί η ανάθεση.

Εξαιτίας ωστόσο, των ανεξόφλητων χρεών από τα προηγούμενα έτη της Περιφέρειας προς τους μεταφορείς καθώς της απόφασης της Κεντρικής Διοίκησης να σταματήσει την χρηματοδότηση της Περιφέρειας για το έργο αυτό, από την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου έχουν ανασταλεί όλα τα δρομολόγια στο Δήμο μας και μόνο δύο μεταφορείς συνεχίζουν να εκτελούν δρομολόγια.
Από την πρώτη στιγμή μέχρι σήμερα, ο Δήμος Ραφήνας - Πικερμίου είναι σε ανοιχτή γραμμή με μαθητές, γονείς, διευθυντές σχολείων και αρμόδιες υπηρεσίες για να κωδικοποιήσει τα προβλήματα που υπήρξαν και υπάρχουν και να βρεθεί μια οριστική λύση στο ζήτημα.
Αν μας δινόταν η θεσμική και οικονομική δυνατότητα να αναλάβουμε εξ’ ολοκλήρου το έργο αυτό, είναι σίγουρο ότι θα είχαμε βρει λύση στο θέμα.
Ωστόσο η νομοθεσία δεν μας δίνει την διακριτική ευχέρεια να επιλέξουμε εμείς τους τρόπους χειρισμού του ζητήματος και είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε, σύμφωνα με τις αποφάσεις των αρμοδίων Υπουργείων.
Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους να σκύψουν πάνω από το πρόβλημα προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση, προκειμένου να εξασφαλίσουμε το αναφαίρετο δικαίωμα των μαθητών του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου για άμεση και ασφαλή μεταφορά από το σπίτι τους στο σχολείο.