Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

ΕΚΘΕΣΗ/ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ 1ης.1.2011 ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΡΑΦΗΝΑΣ ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ









Αθήνα, 28/3/2011
ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ 1ης.1.2011 ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΡΑΦΗΝΑΣ ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ
Προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου
1.    ΕΙΣΑΓΩΓΗ

1.1  Η αναδιάρθρωση του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και οι Δήμοι που συνενώνονται
Με το Ν. 3842/2010, έγινε συνολική αναδιάρθρωση των Οργανισμών Τοπική Αυτοδιοίκησης, 1ου και 2ου βαθμού. Το μεγάλο έργο αυτής αναδιάρθρωσης έλαβε την ονομασία «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ». Με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ περιορίστηκε σχεδόν στο 1/3 ο αριθμός των Δήμων της χώρας και από 1.034 που ήταν πριν την εφαρμογή του, διαμορφώθηκαν σε 325. Οι Δήμοι αποτελούν την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση της χώρας. Πριν τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ υπήρχαν και ορισμένες μικρές οντότητες πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, που για ειδικούς λόγους είχαν παραμείνει και αναφέρονταν σαν «Κοινότητες». Με την εφαρμογή του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση αποτελείται αποκλειστικά από Δήμους.
Οι νέοι Δήμοι που προέκυψαν από τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ είτε αποτελούν προϊόν συνένωσης προηγούμενων δήμων ή όχι. Οι Δήμοι που προέρχονται από συνένωση άλλων δήμων, αφορούν το μεγαλύτερο μέρος. Οι συνενώσεις ποικίλουν σε αριθμό δήμων που συνενώνονται από 2 στο ελάχιστο μέχρι 15 στο μέγιστο. Οι Δήμοι που δεν συνενώνονται και παραμένουν όπως ήταν με την αναδιάρθρωση του ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ είτε ήταν ήδη πολύ μεγάλοι ή είναι μικροί αλλά εμφανίζουν ειδικά χωροταξικά ή άλλα χαρακτηριστικά, όπως τα νησιά ή ορισμένες αγροτικές περιοχές. Με την αναδιάρθρωση, μεταξύ άλλων, οι νέοι δήμοι, σε πολλές περιπτώσεις, απορροφούν και ορισμένες υπηρεσίες των τοπικών Νομαρχιών, που αφορούσαν την αυτοδιοίκηση Β’ Βαθμού με τον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ.
Οι Δήμοι του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ που προκύπτουν από συνένωση  δεν αφορούν «απορρόφηση» αλλά «συγχώνευση». Δηλαδή δημιουργείται ένα νέο νομικό πρόσωπο το οποίο ενσωματώνει τους δήμους ή και τις υπηρεσίες της Νομαρχίας, που συνενώνονται. Η συνένωση γίνεται με ημερομηνία 1.1.2011 και μετά από αυτήν την ημερομηνία τα προηγούμενα νομικά πρόσωπα παύουν να υφίστανται. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διενεργηθεί «απογραφή» του νέου Δήμου με ημερομηνία 1.1.2011 και να συνταχθεί ο «Ισολογισμός Έναρξης».
Σε ότι αφορά τη λογιστική πρακτική που ακολουθούνταν στους Δήμους και τις Κοινότητες του ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ, αυτή δεν ήταν ενιαία. Οι «μεγάλοι» δήμοι ήταν υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν διπλογραφική λογιστική με βάση το Κλαδικό Λογιστικό Σχέδιο για τους ΟΤΑ 1ου Βαθμού (ΠΔ 315/99). Οι «μικροί» δήμοι δεν ήταν υποχρεωμένοι και εφάρμοζαν κατά κανόνα το «Δημόσιο Λογιστικό» (απλογραφικό σύστημα). Ακόμη όμως και από τους «μεγάλους» Δήμους,  κάποιοι δεν είχαν υλοποιήσει την υποχρέωσή τους για εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος ή η εφαρμογή εμφάνιζε πολλές χρονικές καθυστερήσεις και ατέλειες. Με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ όλοι οι νέοι δήμοι είναι υποχρεωμένοι στην εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος του ΠΔ 315/99.
Με την απόφαση 74445/29.12.2010, ο Υπουργός Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης προσδιόρισε το βασικό πλαίσιο διενέργειας των απογραφών έναρξης όλων των κατηγοριών των δήμων του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, ορίζοντας επιπλέον τη σύνθεση της Επιτροπής Απογραφής, αλλά και σαφή, δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης. Η απόφαση ορίζει ότι οι διαδικασίες της απογραφής και τις αποτίμησης πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι 28.2.2011 και ότι μετά την ολοκλήρωσή τους, ορίζεται Ορκωτός Ελεγκτής για τον έλεγχό της. Για να οριστικοποιηθούν τα δεδομένα της απογραφής απαιτείται η έγκρισή τους από το Δημοτικό Συμβούλιο η οποία πρέπει να γίνει μέχρι 31.3.2011. Το Διοικητικό Συμβούλιο για να αποφασίσει πρέπει να έχει στη διάθεσή του και την έκθεση ελέγχου του Ορκωτού Ελεγκτή.
1.2  Πρότυπο που εφαρμόστηκε
Ο έλεγχος των Ορκωτών Ελεγκτών διενεργείται με βάση συγκεκριμένα θεσμοθετημένα «πρότυπα». Η συγκεκριμένη εργασία, όπως αναφέρεται και στην προσφορά μας, καλύπτεται από το πρότυπο 3000 του IAASB. Αυτό το πρότυπο αφορά τους περισσότερους «ειδικούς ελέγχους», με βάση την ορολογία που διαμορφώθηκε ιστορικά στη χώρα μας. Επειδή υπάρχει πολλές φορές σημαντική σύγχυση αναφορικά με τους ελέγχους που διενεργούνται από Ορκωτούς Ελεγκτές και τι πρέπει να αναμένεται από αυτούς, στη συνέχεια γίνεται μία πολύ συνοπτική αναφορά στο περιεχόμενο του προτύπου 3000.
Το πρότυπο αυτό εφαρμόζεται στις περιπτώσεις που εξετάζεται το έργο ενός τρίτου προκειμένου να γίνει αναφορά σε έναν άλλο τρίτο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση εξετάζεται το έργο της Επιτροπής Απογραφής και η αναφορά απευθύνεται σε ένα άλλο όργανο, στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν αποτελεί πρόβλημα το ότι μέλη της Επιτροπής Απογραφής είναι και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Επίσης απαγορεύεται η εργασία, δηλαδή η απογραφή, να έχει γίνει από το ίδιο πρόσωπο που θα τη βεβαιώσει. Απαγορεύεται δηλαδή η απογραφή να έχει διενεργηθεί από τους ελεγκτές. Το γεγονός ότι οι ελεγκτές μπορεί να εργάζονταν παράλληλα με την Επιτροπή Απογραφής και να επεσήμαναν τυχόν κενά και αδυναμίες πριν την ολοκλήρωσή της, δεν αποτελεί παραβίαση του προτύπου.
Για να αναλάβει την εργασία ο Ορκωτός Ελεγκτής πρέπει να πληρούνται οι προϋποθέσεις που τίθενται από τη δεοντολογία και τα πρότυπα ποιότητας. Πρέπει μεταξύ άλλων να μην πρόκειται για «ασυμβίβαστη» εργασία. Πρέπει επίσης να διαθέτει το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό και τον απαραίτητο χρόνο, ώστε να εκτελέσει με πληρότητα το έργο του. Πρέπει να έχει συμφωνηθεί με τον εντολέα το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα διενεργηθεί ο έλεγχος. Πρέπει  να έχει εξεταστεί το αντικείμενο και να κρίνεται κατάλληλο για έλεγχο. Το αντικείμενο πρέπει να συνεξεταστεί σε σχέση με τα «κριτήρια» ελέγχου και να διαπιστωθεί ότι τα κριτήρια είναι σαφή και επαρκή. Για τα κριτήρια αναφερόμαστε ειδικότερα στη συνέχεια.
Η εκτέλεση της εργασίας περιλαμβάνει εξέταση των κινδύνων σχετικά με το αντικείμενο και προσδιορισμό των ελεγκτικών διαδικασιών με τρόπο που να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος ελέγχου. Η εκτέλεση των ελεγκτικών διαδικασιών στοχεύει την απόκτηση ελεγκτικών αποδείξεων (θετικών ή αρνητικών) για τα επιμέρους αντικείμενα (ελεγκτικές διαδικασίες). Στα πλαίσια αυτά λαμβάνονται και γραπτές διαβεβαιώσεις από τον υπεύθυνο για το αντικείμενο του ελέγχου (στη συγκεκριμένη περίπτωση τον επικεφαλής της Επιτροπής Απογραφής), εξετάζονται μεταγενέστερα γεγονότα, εκτελούνται διαδικασίες διαβουλεύσεων ή αξιολόγησης της εργασίας εμπειρογνωμόνων αν απαιτείται και συγκεντρώνονται τα απαραίτητα τεκμήρια.
Το παραδοτέο της εργασίας είναι η έκθεση ελέγχου, η οποία πρέπει να έχει ελάχιστα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως καθορίζονται στο πρότυπο. Μεταξύ αυτών είναι οι επαρκείς πληροφορίες για το αντικείμενο ελέγχου, περιγραφή των κριτηρίων με βάση τα οποία έγινε ο έλεγχος, αναφορά σε τυχόν περιορισμούς, αναφορά στον τρόπο που έγινε η εργασία και τελικά παράθεση των συμπερασμάτων. Η έκθεση μπορεί να είναι συνοπτική ή αναλυτική. Το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών εξέδωσε ένα πρότυπο συνοπτικής έκθεσης, η οποία περιλαμβάνεται σε αυτό το κείμενο.
1.3  Συνοπτικές πληροφορίες για την εργασία και τους εμπλεκόμενους σε αυτήν
Αυτή η εργασία μας ανατέθηκε με την απόφαση 12/2011 της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου μετά από την υποβολή σχετικής προσφοράς μας. Σκοπός της εργασίας ήταν ο έλεγχος της Απογραφής Έναρξης του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου που αφορά την ημερομηνία 1.1.2011. Αναλυτικότερα για το αντικείμενο του ελέγχου και τα σχετικά κριτήρια που εφαρμόστηκαν, αναφερόμαστε στη συνέχεια. Ο Δήμος δημιουργήθηκε με βάση το Ν. 3842/10 και προήλθε από συνένωση δύο (2) προηγούμενων Ο.Τ.Α.
Συγκεκριμένα, ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου δημιουργήθηκε από τη συνένωση των εξής O.T.A.:
-       Δήμος Ραφήνας που εφάρμοζε το διπλογραφικό σύστημα του ΠΔ 315/99 και το Κλαδικό Λογιστικό Σχέδιο
-       Κοινότητα Πικερμίου που δεν εφάρμοζε το διπλογραφικό σύστημα του ΠΔ 315/99 και το Κλαδικό Λογιστικό Σχέδιο.
Η υπουργική απόφαση 74445/10 ορίζει συγκεκριμένη ελάχιστη σύνθεση της Επιτροπής Απογραφής. Οι Επιτροπές Απογραφής που ορίστηκαν για το Δήμο Ραφήνας συστήθηκαν με την υπ΄αριθμ 10/2011 απόφαση του Δημάρχου και η σύνθεσή τους ήταν σύμφωνη με όσα αναφέρονται στην υπουργική απόφαση 74445/10. Η σύνθεση των Επιτροπών είχε ως εξής:
Σύνθεση Επιτροπής Απογραφής Δήμου Ραφήνας
Αριθ.
Ονοματεπώνυμο
Δήμος Προέλευσης (Καποδίστρια)
Ιδιότητα


1
Σπανόπουλος Παναγιώτης
Ραφήνα
Δημοτικός Σύμβουλος- Πρόεδρος
2
Καραγιάννης Κωνσταντίνος
Ραφήνα
Δημοτικός Σύμβουλος
3
Γκολεμά Μαρία
Ραφήνα
Δημοτικός Σύμβουλος
4
Φαφούτης Δαμιανός
Ραφήνα
Δημοτικός Σύμβουλος
5
Σκρέκας Βασίλειος
Ραφήνα
ΠΕ6- Τοπογράφος Μηχανικός, Δ/ντής Τεχνικής Υπηρεσίας
6
Σκούφου Δήμητρα
Ραφήνα
ΔΕ1- Διοικητικό, Προισταμένη Οικονομικού Τμήματος
7
Γεωργοπούλου Παναγιώτα
Ραφήνα
ΠΕ- Οικονομικό- Λογιστικό
8
Μυτιληναίος Χρήστος
Ραφήνα
ΔΕ1- Ειδικός Ταμίας

 

Σύνθεση Επιτροπής Απογραφής Κοινότητας Πικερμίου
Αριθ.
Ονοματεπώνυμο
Δήμος Προέλευσης (Καποδίστρια)
Ιδιότητα


1
Παπαδημητρίου Ηλέκτρα
Πικέρμι
Δημοτικός Σύμβουλος- Πρόεδρος
2
Κάρλος Σπυρίδων
Πικέρμι
Δημοτικός Σύμβουλος
3
Χρήστου- Κουλουκυθά Παρασκευή
Πικέρμι
Δημοτικός Σύμβουλος
4
Ξηντάρας Κωνσταντίνος
Πικέρμι
Δημοτικός Σύμβουλος
5
Κολοβού Ευανθία
Ραφήνα
ΠΕ6- Τοπογράφος Μηχανικός
6
Σταθά Ευριδίκη
Πικέρμι
ΔΕ 15- Εισπράκτορας
7
Πασπαλίδης Σπυρίδων
Πικέρμι
ΥΕ 16- Εργάτης Ύδρευσης

2.    ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΓΙΝΕ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ

2.1  Η σημασία των κριτηρίων για τον έλεγχο
Ο έλεγχος γίνεται πάντα σε σχέση με κάποια κριτήρια. Δηλαδή εξετάζουμε κάτι αν είναι σύμφωνο με κάτι άλλο, προσδιορισμένο από την αρχή. Τα κριτήρια μπορεί να είναι νομικές ρυθμίσεις, λογιστικό πλαίσιο, συγκεκριμένα λογιστικά πρότυπα ή άλλα ανάλογα ντοκουμέντα. Αν αυτά είναι γνωστά στο χρήστη της έκθεσης ελέγχου απλά αναφέρονται. Αν είναι κριτήρια που έχουν προσδιοριστεί ειδικά για μία εργασία, πρέπει να αναλύονται ώστε ο χρήστης να κατανοεί με βάση ποια κριτήρια έγινε ο έλεγχος.
2.2  Η υπουργική απόφαση 74445/10
Ένα βασικό κριτήριο για το συγκεκριμένο έλεγχο είναι η απόφαση 74445/10 του Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η οποία άλλωστε επιβάλλει και τη συγκεκριμένη ελεγκτική εργασία. Η απόφαση ορίζει μεταξύ άλλων συγκεκριμένη ελάχιστη σύνθεση της Επιτροπής Απογραφής, τα Πρωτόκολλα Παράδοσης – Παραλαβής που πρέπει να συνταχθούν και τα χρονοδιαγράμματα σύνταξης αυτών των πρωτοκόλλων.
Τα πρωτόκολλα που αναφέρονται στην απόφαση 74445/10 και οι καταληκτικές ημερομηνίες σύνταξής τους αναφέρονται στη συνέχεια.
Αριθ.
Πρωτόκολλα και καταληκτικές ημερομηνίες με βάση Απ. 74445/10


1.
Πρωτόκολλα Παραλαβής απογραφέντων μέχρι 3.1.2011
1.1
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ
1.2
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΙΑ ΦΟΡΟΥΣ - ΤΕΛΗ
1.3
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
1.4
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΤΡΙΤΩΝ
1.5
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ - ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΧΕΠ ΠΟΥ ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΙ ΛΟΓΩ ΜΗ ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗ
2.
Πρωτόκολλα Παραλαβής απογραφέντων μέχρι 10.1.2011
2.1
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΒΕΒΑΙΩΜΕΝΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΡΙΤΩΝ
2.2
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΚΑΤΆ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
2.3
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ
2.4
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ - ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΑΠΌ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙΣΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
2.5
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΜΕ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΜΕΧΡΙ 31.12.2010
3.
Πρωτόκολλα Παραλαβής απογραφέντων μέχρι 31.1.2011
3.1
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ
3.2
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΧΡΕΟΓΡΑΦΩΝ
3.3
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ
3.4.
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΒΕΒΑΙΩΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΟΓΩΝ  ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΣΥΝΤΑΧΘΕΙ ΜΕΧΡΙ 31.12.2010 ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΚΔΟΘΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2011.
3.4
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΒΕΒΑΙΩΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΟΓΩΝ  ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΣΥΝΤΑΧΘΕΙ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΑΥΤΟΨΙΑΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ
3.5
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΒΕΒΑΙΩΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΟΓΩΝ  ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΣΥΝΤΑΧΘΕΙ ΜΕΧΡΙ 31.12.2010 ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΑΧΩΡΗΘΕΙ ΣΤΑ ΕΙΣΠΡΑΚΤΕΑ ΕΣΟΔΑ
3.6
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΓΙΑ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ
3.6
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΓΙΑ ΛΟΙΠΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ
3.7
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΘΕΝΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΚΤΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ (ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ) ΚΑΙ ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥΣ.
3.7
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΣΕ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥΣ
3.8
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΕΡΓΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ (ΕΣΠΑ κ.λ.π.) ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ
3.9
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ - ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΕΚΚΡΕΜΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
4.
Πρωτόκολλα Παραλαβής απογραφέντων μέχρι 28.2.2011
4.1
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΓΗΠΕΔΩΝ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΩΝ
4.2
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ - ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ
4.3
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ
4.4
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΕΠΙΠΛΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ
4.5
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΠΑΓΙΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΟΙΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ
4.6
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ - ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ
4.7
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ
4.8
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΠΡΟΒΛΈΨΕΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

2.3  Το Κλαδικό Λογιστικό Σχέδιο για τους ΟΤΑ 1ου Βαθμού (ΠΔ 315/99)
Το τελικό παραδοτέο της Επιτροπής Απογραφής με βάση την απόφαση 74445/10 είναι ο «Ισολογισμός Έναρξης» του νέου Δήμου, που τεκμηριώνεται με αντίστοιχη καταχώριση στο Βιβλίο Απογραφών και Ισολογισμών του. Αυτό σημαίνει ότι τα μεγέθη της απογραφής πρέπει να αποτιμηθούν και να εμφανιστούν σε λογαριασμούς γενικής λογιστικής.
Για τους Δήμους ισχύει ειδικό Κλαδικό Λογιστικό Σχέδιο (ΠΔ 315/99), το οποίο εφαρμοζόταν πρακτικά από τους «μεγάλους» δήμους. Η λογιστική αποτύπωση κατά συνέπεια της απογραφής έναρξης πρέπει να γίνει με βάση αυτό το λογιστικό σχέδιο.
Στο Κλαδικό Λογιστικό Σχέδιο εκτός από τη δομή των λογαριασμών, περιλαμβάνονται και οι κανόνες αποτίμησης των επιμέρους στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού. Κατά συνέπεια οι αποτιμήσεις που έγιναν εξετάζονται καταρχήν με βάση τις σχετικές ρυθμίσεις του ΠΔ 315/99.
Όπως προαναφέρθηκε όμως, ορισμένοι από τους Δήμους του Καποδίστρια που συνενώνονται, δεν εφάρμοζαν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, αλλά το «Δημόσιο Λογιστικό» (απλογραφική μέθοδος). Σε αυτές τις περιπτώσεις η απογραφή και η αποτίμηση, λόγω έλλειψης δεδομένων, διαφοροποιείται από τους δήμους που τηρούσαν το διπλογραφικό σύστημα. Όταν για πρώτη φορά έγινε η εφαρμογή του ΠΔ 315/99 από το Υπουργείο Εσωτερικών είχαν εκδοθεί σχετικές εγκύκλιοι και οδηγίες για τον τρόπο διενέργειας της απογραφής και της αποτίμησης, ανάλογα με το είδος των στοιχείων που απογράφονταν. Αυτές οι εγκύκλιοι λήφθηκαν καταρχήν σαν «κριτήρια» για τα ζητήματα αποτίμησης των δήμων που δεν εφάρμοζαν το διπλογραφικό σύστημα.
2.4  Λοιπά κριτήρια
Οι Δήμοι διέπονται από ένα σύνθετο νομικό πλαίσιο (Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων), το οποίο ρυθμίζει ένα πλήθος ζητημάτων της λειτουργίας τους. Είναι σε κάθε περίπτωση υποχρεωμένοι στην εφαρμογή του Δημόσιου Λογιστικού για τον προϋπολογισμό και τον απολογισμό τους, επειδή είναι ΝΠΔΔ. Υπάρχει τέλος ένα πλήθος διοικητικών αποφάσεων ή άλλων νομικών ρυθμίσεων, που μπορεί να επιδρά σε ζητήματα λογιστικής φύσης.
Αυτό το νομικό πλαίσιο κατ’ αρχήν δεν αποτέλεσε κριτήριο για την εργασία μας, η οποία βασίστηκε στην απόφαση 74445/10 και στο Κλαδικό Λογιστικό Σχέδιο (ΠΔ 315/99). Στα πλαίσια όμως της κατανόησης του αντικειμένου, αλλά και από την αποκτημένη εμπειρία των στελεχών που διενήργησαν τον έλεγχο, ορισμένα στοιχεία αυτού του νομικού πλαισίου λήφθηκαν υπόψη. Κριτήρια αυτής της φύσης σχετίζονται με τον τρόπο παρακολούθησης του «ταμείου», την έκδοση και ακύρωση ενταλμάτων, το χειρισμό των παρακρατούμενων φόρων ή άλλων κρατήσεων, την ιδιαίτερη παρακολούθηση των «έκτακτων ειδικευμένων» ταμειακών διαθεσίμων, την παρακολούθηση του προϋπολογισμού και τις δεσμεύσεις «πιστώσεων» που συνιστούν υπογραμμένες συμβάσεις έστω και αν ακόμη δεν έχουν εκτελεστεί, την παρακολούθηση των τεχνικών έργων και της χρηματοδότησής τους κ.λ.π.
Τα ζητήματα που προαναφέρθηκαν και δεν προκύπτουν από την απόφαση 74445/10 ή το ΠΔ 315/99 με τη στενή του έννοια, αλλά από τις ειδικές ρυθμίσεις λειτουργίας των ΟΤΑ, κατά το στάδιο εξέτασης των κινδύνων του ελέγχου, διαπιστώθηκε ότι ενέχουν τους μεγαλύτερους κινδύνους αλλοίωσης της απογραφής έναρξης. Κατά συνέπεια, στην εξέταση επιμέρους λογαριασμών και πρωτοκόλλων ενσωματώθηκαν ελεγκτικές διαδικασίες για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων, οι οποίες αναφέρονται στη συνέχεια.
3.    ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
3.1  Εισαγωγή
Το αντικείμενο του ελέγχου συνοπτικά είναι «ο έλεγχος της απογραφής έναρξης του Δήμου». Μία τέτοια πρόταση όμως δεν μπορεί να προσδιορίσει, με τρόπο που να είναι κατανοητός στο χρήστη, σε τι ακριβώς συνίσταται αυτός ο έλεγχος.
Η αναλυτική επομένως περιγραφή του αντικειμένου είναι απαραίτητη προϋπόθεση και για λόγους τύπου (πρότυπο 3000), αλλά και για λόγους ουσίας. Παρότι στην προσφορά μας αναφερόμαστε επαρκώς στο αντικείμενο του ελέγχου, στη συνέχεια προσδιορίζουμε ακριβέστερα τι εξετάσαμε και με βάση ποια κριτήρια.
3.2  Η εξέταση τυπικών στοιχείων
Η απόφαση 74445/10 επιβάλλει συγκεκριμένες ρυθμίσεις για μία σειρά ζητήματα. Επειδή αποτελεί ένα από τα βασικά κριτήρια του ελέγχου, εξετάσαμε αν τηρήθηκαν οι διατάξεις της απόφασης:
ü  Αναφορικά με τη σύνθεση της Επιτροπής Απογραφής
ü  Αναφορικά με το είδος των πρωτοκόλλων παράδοσης-παραλαβής που συντάχθηκαν
ü  Αναφορικά με την πληρότητα των πρωτοκόλλων σε ότι αφορά τα άτομα που απέγραψαν επιμέρους στοιχεία και υπέγραψαν τα πρωτόκολλα
ü  Αναφορικά με τις ημερομηνίες σύνταξης των πρωτοκόλλων
ü  Αναφορικά με τις ημερομηνίες υποβολής της έκθεσης από την Επιτροπή Απογραφής στην Οικονομική Επιτροπή

3.3  Η πληρότητα των πρωτοκόλλων απογραφής
Αυτό το τμήμα της εργασίας μας ήταν το πλέον χρονοβόρο. Σχεδιάστηκε ανάλογα με τη φύση των στοιχείων που περιλαμβάνει το κάθε πρωτόκολλο με στόχο τη διαπίστωση αν απογράφηκαν όλα τα στοιχεία που έπρεπε να απογραφούν. Στα πλαίσια αυτά, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, εξετάζεται η διαδικασία απογραφής για κάθε περίπτωση, η πληρότητα της καταγραφής των δεδομένων με τρόπο που να είναι εφικτό να γίνουν στη συνέχεια οι κατάλληλες λογιστικές επεξεργασίες και οι τυχόν κίνδυνοι για μη καταγραφή κάποιων στοιχείων. Για κάθε κατηγορία, στο κεφάλαιο για τον τρόπο εκτέλεσης της εργασίας, αναφέρονται οι βασικές διαδικασίες που εκτελέστηκαν και τα αποτελέσματα του ελέγχου μας.
3.4  Ο τρόπος αποτίμησης
Η αποτίμηση εξετάστηκε σε σχέση με τα προβλεπόμενα από το ΠΔ 315/99 και τις ιδιαίτερες συνθήκες για κάθε κατηγορία παγίου. Στην έκθεση αναφέρονται οι περιπτώσεις που διαπιστώθηκε απόκλιση από τα προβλεπόμενα στο ΠΔ 315/99.
3.5  Η λογιστική παρουσίαση
Η λογιστική παρουσίαση εξετάστηκε σε σχέση με τα προβλεπόμενα από το ΠΔ 315/99 και τις ιδιαιτερότητες που προέκυψαν. Επειδή οι λογαριασμοί της Γενικής Λογιστικής δεν καλύπτουν πλήρη ανάλυση ορισμένων λογαριασμών όπως π.χ. οι απαιτήσεις από βεβαιωτικούς καταλόγους, τα πάγια κ.λ.π., αλλά χρησιμοποιούνται «αναλυτικές λογιστικές εφαρμογές» για αυτές τις περιπτώσεις, εξετάσαμε και αυτά τα ζητήματα. Κανονικά όλοι οι δήμοι μέχρι την 1.1.2011, έπρεπε να έχουν κάνει «μετάπτωση» των λογιστικών δεδομένων από τους συνενωμένους δήμους στο νέο δήμο του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ.  Οι διαδικασίες της «μετάπτωσης» εμφάνισαν ορισμένα προβλήματα, όπως ήταν αναμενόμενο και αυτά τα προβλήματα εξετάστηκαν κατ’ αρχήν από τον έλεγχό μας.
3.6  Διατύπωση προτάσεων
Η εργασία μας δεν είχε σκοπό να καλύψει απλά μία τυπική υποχρέωση των δήμων που πηγάζει από μία απόφαση του Υπουργείου. Όλος ο σχεδιασμός της έγινε με τρόπο που να βοηθήσει τη νέα διοίκηση του δήμου να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα που βρίσκονται μπροστά της. Στα πλαίσια αυτής της προσέγγισης, σαν επιστέγασμα της εργασίας μας διατυπώνονται ορισμένες προτάσεις που στοχεύουν στην καλύτερη και διαφανέστερη λειτουργία του δήμου, με σκοπό να εξεταστούν από το Δημοτικό Συμβούλιο.
4.    ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ
4.1  Εισαγωγή
Κανένας έλεγχος αυτής της φύσης δεν μπορεί να παράσχει απόλυτη διαβεβαίωση. Σκοπός είναι να παρέχεται μία «εύλογη» διαβεβαίωση. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε έλεγχο αυτής της φύσης, μπορεί να υπάρχουν κενά και ελλείψεις, γιατί υφίστανται εκ των προτέρων περιορισμοί. Η απόφαση 74445/10, λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους περιορισμούς, πολύ ορθά, προβλέπει ότι ζητήματα που αφορούν διορθώσεις της απογραφής έναρξης και θα εντοπιστούν αργότερα, θα διορθώνονται στα βιβλία μέχρι την 30.6.2011 και όχι αργότερα από την 31.12.2011, με ειδικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
4.2  Η διενέργεια της απογραφής
Το συνεργείο του ελέγχου μας δεν συμμετείχε στο σύνολο των φυσικών απογραφών, στην καταγραφή στοιχείων ή στη διαδικασία συμπλήρωσης των πρωτοκόλλων παράδοσης-παραλαβής. Συμμετείχε όμως δειγματοληπτικά σε αρκετές από αυτές τις διαδικασίες και παρείχε καθοδήγηση για την καλύτερη εκτέλεση του έργου, ενόσω αυτό εκτελούνταν. Στις άλλες περιπτώσεις βασίστηκε στα ήδη διαμορφωμένα πρωτόκολλα και διενήργησε δειγματοληπτικές διαδικασίες επαλήθευσης μόνο σε ορισμένους τομείς. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό στοιχεία που δεν έχουν απογραφεί από την Επιτροπή Απογραφής, να μην εντοπιστούν από τον έλεγχό μας. Η δειγματοληπτική όμως συμμετοχή των μελών του συνεργείου του ελέγχου στη διαδικασία, ελαχιστοποιεί τους κινδύνους, σε συνδυασμό με τη συνολική αξιολόγηση του έργου της Επιτροπής που γίνεται σε αυτήν την έκθεση.
4.3  Λογιστικό επίπεδο συνενωμένων Ο.Τ.Α.
Σε ότι αφορά το επίπεδο λογιστικής παρακολούθησης των δύο Ο.Τ.Α. που συνενώθηκαν, εντοπίστηκαν σημαντικές ανισομέρειες. Ο Δήμος Ραφήνας φαίνεται να είχε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, ενώ για τη Κοινότητα Πικερμίου φαίνεται να υπήρχαν αρκετές αδυναμίες. Αυτό μπορεί να συνεπάγεται ότι δεν έχουν απογραφεί όλα τα ενεργητικά και τα παθητικά στοιχεία της Κοινότητας Πικερμίου, ότι ορισμένες αποτιμήσεις δεν έχουν γίνει ή ότι πρέπει να διενεργηθούν προβλέψεις που δεν έχουν διενεργηθεί. Οι λογιστικές αδυναμίες σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τα βεβαιωμένα έσοδα και τις αντίστοιχες απαιτήσεις, τα έργα που έχουν εκτελεστεί, των παγίων και οι κάθε είδους επιχορήγηση που έχει λάβει ή πρόκειται να λάβει η Κοινότητα, τις προβλέψεις για απώλειες, την ανάλυση των ειδικευμένων διαθεσίμων, το χειρισμό των κρατήσεων που περιλαμβάνονται στα εντάλματα πληρωμής, την παρακολούθηση των αποθεμάτων, την οριοθέτηση των χρήσεων κ.λ.π.
Η γενική εκτίμηση είναι ότι με τη χρήση των υπηρεσιών και της υπάρχουσας υποδομής του Δήμου Ραφήνας, το σύστημα της λογιστικής παρακολούθησης του νέου Δήμου Ραφήνας - Πικερμίου θα λειτουργήσει αποτελεσματικά, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα να αντληθούν οι απαραίτητες λογιστικές πληροφορίες για κάθε πρώην Ο.Τ.Α. σε επίπεδο απολογισμού αλλά και σε επίπεδο γενικής λογιστικής.
4.4  Παροχή πληροφόρησης
Παρότι η συνεργασία μας με τους αρμόδιους του Δήμου ήταν άψογη, υπήρξαν δυσκολίες στην άντληση πληροφόρησης σε ορισμένους τομείς. Αυτό σχετίζεται όχι με απροθυμία των ανθρώπων που συνεργαστήκαμε, αλλά με το γενικότερο επίπεδο οργάνωσης της Κοινότητας που συνενώθηκε ως απόρροια της μη τήρησης διπλογραφικού συστήματος και κυρίως τη γενικότερη αναστάτωση που έχει επιφέρει μία αναδιοργάνωση τόσο μεγάλης κλίμακας, όπως ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ.
5.    ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ

5.1  Εισαγωγή
Όπως προαναφέρθηκε, με βάση το πρότυπο 3000 πρέπει να γίνεται στην αναλυτική έκθεση επαρκής αναφορά στον τρόπο διενέργειας της εργασίας. Στη συγκεκριμένη εργασία και με σκοπό να συμβάλλουμε κατά το δυνατό στην προσπάθεια μεγαλύτερης διαφάνειας που θεσμοθετείται με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, γίνεται σχετικά εκτενής αναφορά στις διαδικασίες που εκτελέσαμε. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως πως σε κάθε περίπτωση στην έκθεση αναφέρεται ένα μέρος μόνο των διαδικασιών που εκτελέσαμε και η εργασία μας στη λεπτομέρειά της, αφορά πολύ μεγαλύτερο όγκο από αυτόν που περιγράφεται.
5.2  Τομείς υψηλού κινδύνου
Πέραν των γενικότερων ζητημάτων που αφορούν τη μη συμμετοχή μας στη διαδικασία της απογραφής, το λογιστικό επίπεδο και τις αδυναμίες στην παροχή πληροφόρησης, ζητήματα για τα οποία αναφερόμαστε στο κεφάλαιο για τους περιορισμούς, κατά τη διαδικασία εκτίμησης των κινδύνων της εργασίας, αναφορικά με τα συγκεκριμένα πρωτόκολλα, εντοπίστηκαν οι εξής περιοχές υψηλού κινδύνου:
ü  Απαιτήσεις από βεβαιωτικούς καταλόγους: Οι κίνδυνοι σχετίζονται με την καθυστέρηση στην έκδοση των βεβαιωτικών καταλόγων, την ορθότητα στη σύνταξή τους από την άποψη της «σύλληψης» όλων των σχετικών εσόδων, την ταχύτητα είσπραξής τους και τον κίνδυνο απωλειών.
ü  Έργα: Οι κίνδυνοι σχετίζονται με το πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης των έργων, το εκτελεσμένο φυσικό αντικείμενο, τις εκκρεμότητες που παραμένουν, τον τρόπο παρακολούθησης των εγγυήσεων, τη χρηματοδότηση και τη λογιστική αποτύπωση των έργων σε συνδυασμό με τις χρηματοδοτήσεις τους, τον τρόπο διενέργειας των αποσβέσεων παγίων και επιχορηγήσεων.
ü  Αναληφθείσες υποχρεώσεις από συμβάσεις: Οι κίνδυνοι σχετίζονται τη λογιστική παρακολούθηση των δεσμεύσεων του προϋπολογισμού, τη διαδικασία ανάληψης αυτών των υποχρεώσεων, την κάλυψή τους από τις χρηματοοικονομικές δυνατότητες του δήμου σε εύλογο χρόνο.
ü  Δικαστικές αντιδικίες: Οι κίνδυνοι σχετίζονται με το επίπεδο πληροφόρησης για τις εκκρεμείς αντιδικίες, τη λογιστική τους αποτύπωση και τη διενέργεια προβλέψεων όπου απαιτούνται.
ü  Διαθέσιμα: Οι κίνδυνοι σχετίζονται με την ύπαρξη και συμφωνία των διαθεσίμων, σε συνδυασμό με ακυρώσεις  Ενταλμάτων που δεν εξοφλήθηκαν μέχρι 31.12.2010 και υποχρεώσεις για φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και άλλες κρατήσεις που αφορούν εκδοθέντα εντάλματα. Επίσης οι κίνδυνοι σχετίζονται με την μη ύπαρξη επαρκών διαθεσίμων που προήλθαν από επιχορηγήσεις, για την κάλυψη συγκεκριμένων υποχρεώσεων (έκτακτα ειδικευμένα έσοδα).
Για τους κινδύνους αυτούς εκτελέσαμε συγκεκριμένες διαδικασίες για τον περιορισμό τους. Στα πλαίσια αυτής της εργασίας μας, δεν εξετάσαμε κινδύνους που σχετίζονται με τη χρηματοοικονομική σταθερότητα του Δήμου, παρότι από τις πληροφορίες της απογραφής προκύπτουν σημαντικές πληροφορίες για αυτό το ζήτημα.
5.3 Εξέταση πληρότητας της απογραφής
5.3.1 Εισαγωγή
Όπως προαναφέρθηκε ένα από τα βασικά κριτήρια του συγκεκριμένου ελέγχου είναι η ορθή εφαρμογή της απόφασης 74445/10. Η απόφαση ορίζει συγκεκριμένη σύνθεση για την Επιτροπή Απογραφής, συγκεκριμένα πρωτόκολλα που πρέπει να συνταχθούν και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης για τα πρωτόκολλα αλλά και τις τελικές διαδικασίες.
Το τελικό παραδοτέο της Επιτροπής Απογραφής είναι η Απογραφή Έναρξης του νέου Δήμου. Στα πλαίσια της εξέτασης της τυπικής πληρότητας εξετάστηκε κατ’ αρχήν και η τυπική πληρότητα της αποτίμησης και των οικονομικών καταστάσεων, παρότι στη συνέχεια διενεργήθηκαν αναλυτικότερες διαδικασίες για αυτό το ζήτημα.
Στη συνέχεια παρέχονται πληροφορίες και συμπεράσματα αναφορικά με τα ζητήματα τυπικής πληρότητας της απογραφής.
5..3.2 Συνταχθέντα πρωτόκολλα
Κατά τη διάρκεια της απογραφής συντάχθηκαν τα απαιτούμενα από την υπουργική απόφαση 74445/10 πρωτόκολλα παραλαβής. Τα πρωτόκολλα που συντάχθηκαν για τους Ο.Τ.Α. που ενοποιήθηκαν, εμφανίζονται στον πίνακα που ακολουθεί.

Πρωτόκολλα που συντάχθηκαν
Αριθ.
Πρωτόκολλα και καταληκτικές ημερομηνίες με βάση Απ. 74445/10


1.
Πρωτόκολλα Παραλαβής απογραφέντων μέχρι 3.1.2011
1.1
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ
1.2
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΙΑ ΦΟΡΟΥΣ - ΤΕΛΗ
1.3
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
1.4
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΤΡΙΤΩΝ
1.5
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ - ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΧΕΠ ΠΟΥ ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΙ ΛΟΓΩ ΜΗ ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗ
2.
Πρωτόκολλα Παραλαβής απογραφέντων μέχρι 10.1.2011
2.1
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΒΕΒΑΙΩΜΕΝΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΡΙΤΩΝ
2.2
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΚΑΤΆ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
2.3
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ
2.4
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ - ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΑΠΌ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙΣΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
2.5
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΜΕ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΜΕΧΡΙ 31.12.2010
3.
Πρωτόκολλα Παραλαβής απογραφέντων μέχρι 31.1.2011
3.1
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ
3.2
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΧΡΕΟΓΡΑΦΩΝ
3.3
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ
3.4.
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΒΕΒΑΙΩΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΟΓΩΝ  ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΣΥΝΤΑΧΘΕΙ ΜΕΧΡΙ 31.12.2010 ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΚΔΟΘΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2011.
3.4
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΒΕΒΑΙΩΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΟΓΩΝ  ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΣΥΝΤΑΧΘΕΙ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΑΥΤΟΨΙΑΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ
3.5
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΒΕΒΑΙΩΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΟΓΩΝ  ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΣΥΝΤΑΧΘΕΙ ΜΕΧΡΙ 31.12.2010 ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΑΧΩΡΗΘΕΙ ΣΤΑ ΕΙΣΠΡΑΚΤΕΑ ΕΣΟΔΑ
3.6
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΓΙΑ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ
3.6
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΓΙΑ ΛΟΙΠΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ
3.7
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΘΕΝΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΚΤΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ (ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ) ΚΑΙ ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥΣ.
3.7
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΣΕ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥΣ
3.8
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΕΡΓΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ (ΕΣΠΑ κ.λ.π.) ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ
3.9
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ - ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΕΚΚΡΕΜΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
4.
Πρωτόκολλα Παραλαβής απογραφέντων μέχρι 28.2.2011
4.1
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΓΗΠΕΔΩΝ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΩΝ
4.2
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ - ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ
4.3
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ
4.4
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΕΠΙΠΛΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ
4.5
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΠΑΓΙΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΟΙΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ
4.6
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ - ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ
4.7
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ
4.8
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΠΡΟΒΛΈΨΕΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Επιπλέον των ανωτέρω στα πλαίσια της απογραφής του Δήμου Ραφήνας συντάχθηκαν και τα εξής πρωτόκολλα:
Αριθ.
Πρωτόκολλα και καταληκτικές ημερομηνίες με βάση Απ. 74445/10
2.1.5.α
Πρωτόκολλο Παραλαβής Υπολοίπων Μεταβατικών Λογαριασμού Παθητικού
2.1.5.b.
Πρωτόκολλο Παραλαβής Υπολοίπων Επιχορηγήσεων Επενδύσεων
3.4.α
Πρωτόκολλο παραλαβής Υπολοίπων Μεταβατικών Λογαριασμού Ενεργητικού

5.3.3 Τρόπος διενέργειας της απογραφής
Η έννοια «απογραφή» στη συνείδηση των περισσότερων είναι ταυτισμένη με την έννοια της φυσικής καταμέτρησης. Στην πραγματικότητα όμως μόνο ένα τμήμα των στοιχείων των οικονομικών καταστάσεων που απογράφονται αφορούν φυσική καταμέτρηση. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις τα απογραφόμενα στοιχεία προκύπτουν από έγγραφα ή υπόλοιπα λογαριασμών.
Για να υπάρχουν όμως λογιστικά υπόλοιπα σε λογαριασμούς όπως τα πάγια, οι απαιτήσεις, οι υποχρεώσεις κ.λ.π., πρέπει να τηρείται διπλογραφική λογιστική. Κατά συνέπεια η απογραφή έναρξης του δήμου σε ότι αφορά τον τρόπο που έγινε, ήταν και συνάρτηση του τρόπου λογιστικής παρακολούθησης των συναλλαγών των  Ο.Τ.Α. που συνενώθηκαν. Στη συνέχεια εμφανίζεται ο τρόπος που έγινε η απογραφή κατά πρωτόκολλο που συντάχθηκε.
Για το Δήμο Ραφήνας που τηρούσε το διπλογραφικό σύστημα, σε μεγάλο βαθμό η απογραφή βασίστηκε στα λογιστικά στοιχεία του Δήμου. Σημειώνεται ότι η υπουργική απόφαση 74445/29-12-10, για αυτούς τους δήμους, επιτρέπει τη λογιστική απογραφή σε πάρα πολλά στοιχεία. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι με τον όρο «φυσική» απογραφή νοείται η καταμέτρηση φυσικών αντικειμένων. Για τους περισσότερους λογαριασμούς όμως, όπως π.χ. για τις απαιτήσεις και τις υποχρεώσεις, η απογραφή, εφόσον δεν βασίζεται σε συμφωνημένα λογιστικά δεδομένα, βασίζεται σε έγγραφα και όχι σε φυσική καταμέτρηση. Σε αυτές τις περιπτώσεις εμφανίζεται ο χαρακτηρισμός «έγγραφα». Τέλος υπάρχουν και περιπτώσεις που μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνδυασμός των πιο πάνω πρακτικών, όπως π.χ. κατά την καταμέτρηση διαθεσίμων, που μπορεί ένα τμήμα (ταμείο) να αφορά φυσική καταμέτρηση και ένα άλλο (λογαριασμοί όψεως) εξέταση εγγράφων. Στον πίνακα που ακολουθεί εμφανίζονται η μορφή απογραφής για το Δήμο Ραφήνας που εφάρμοζε το διπλογραφικό σύστημα, κατά πρωτόκολλο παραλαβής.
Τρόπος διενέργειας απογραφής κατά πρωτόκολλο στο Δήμο Ραφήνας που τηρούσε το διπλογραφικό σύστημα
Αριθ.
Πρωτόκολλα με βάση Απ. 74445/10



1.
Πρωτόκολλα Παραλαβής απογραφέντων μέχρι 3.1.2011
Τρόπος
1.1
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ
Έγγραφα και Λογιστικά
1.2
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΙΑ ΦΟΡΟΥΣ - ΤΕΛΗ
Έγγραφα και Λογιστικά
1.3
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
Έγγραφα και Λογιστικά
1.4
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΤΡΙΤΩΝ
Έγγραφα και Λογιστικά
1.5
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ - ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΧΕΠ ΠΟΥ ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΙ ΛΟΓΩ ΜΗ ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗ
Έγγραφα και Λογιστικά
2.
Πρωτόκολλα Παραλαβής απογραφέντων μέχρι 10.1.2011
2.1
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΒΕΒΑΙΩΜΕΝΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΡΙΤΩΝ
Έγγραφα και Λογιστικά
2.2
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΚΑΤΆ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Έγγραφα και Λογιστικά
2.3
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ
Έγγραφα και Λογιστικά
2.4
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ - ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΑΠΌ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙΣΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Έγγραφα και Λογιστικά
2.5
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΜΕ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΜΕΧΡΙ 31.12.2010
Έγγραφα και Λογιστικά
3.
Πρωτόκολλα Παραλαβής απογραφέντων μέχρι 31.1.2011
3.1
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ
Φυσική
3.2
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΧΡΕΟΓΡΑΦΩΝ
---
3.3
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ
Έγγραφα και Λογιστικά
3.4
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΒΕΒΑΙΩΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΟΓΩΝ  ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΣΥΝΤΑΧΘΕΙ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΑΥΤΟΨΙΑΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ
Έγγραφα και Λογιστικά
3.5
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΒΕΒΑΙΩΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΟΓΩΝ  ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΣΥΝΤΑΧΘΕΙ ΜΕΧΡΙ 31.12.2010 ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΑΧΩΡΗΘΕΙ ΣΤΑ ΕΙΣΠΡΑΚΤΕΑ ΕΣΟΔΑ
Έγγραφα και Λογιστικά
3.6
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΓΙΑ ΛΟΙΠΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ
Έγγραφα και Λογιστικά
3.7
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΣΕ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥΣ
Έγγραφα και Λογιστικά
3.8
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΕΡΓΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ (ΕΣΠΑ κ.λ.π.) ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ
Έγγραφα
3.9
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ - ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΕΚΚΡΕΜΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Σχετική επιστολή νομικού
4.
Πρωτόκολλα Παραλαβής απογραφέντων μέχρι 28.2.2011
4.1
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΓΗΠΕΔΩΝ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΩΝ
Φυσική και Λογιστικά
4.2
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ - ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ
Φυσική και Λογιστικά
4.3
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ
Φυσική και Λογιστικά
4.4
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΕΠΙΠΛΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ
Φυσική και Λογιστικά
4.5
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΠΑΓΙΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΟΙΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ
Φυσική και Λογιστικά
4.6
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ - ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟ ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Φυσική και Λογιστικά
4.7
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ
Λογιστική
4.8
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΠΡΟΒΛΈΨΕΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Έγγραφα και Λογιστικά

Στη Κοινότητα Πικερμίου που δεν εφάρμοζε διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, αλλά το «Δημόσιο Λογιστικό» (απλογραφική μέθοδος), η απογραφή λόγω έλλειψης δεδομένων βασίστηκε κυρίως σε καταμετρήσεις, αλλά και σε έγγραφα που τηρούνταν στη Κοινότητα.
Όταν για πρώτη φορά έγινε η εφαρμογή του ΠΔ 315/99 από το Υπουργείο Εσωτερικών είχαν εκδοθεί σχετικές εγκύκλιοι και οδηγίες για τον τρόπο διενέργειας της απογραφής και της αποτίμησης, ανάλογα με το είδος των στοιχείων που απογράφονταν. Αυτές οι εγκύκλιοι λήφθηκαν καταρχήν σαν «κριτήρια» για τα ζητήματα αποτίμησης της Κοινότητας.
Στον πίνακα που ακολουθεί εμφανίζονται η μορφή απογραφής για την Κοινότητα Πικερμίου, κατά πρωτόκολλο παραλαβής.
Τρόπος διενέργειας απογραφής κατά πρωτόκολλο στη Κοινότητα Πικερμίου που τηρούσε το απλογραφικό σύστημα
Αριθ.
Πρωτόκολλα με βάση Απ. 74445/10



1.
Πρωτόκολλα Παραλαβής απογραφέντων μέχρι 3.1.2011
Τρόπος
1.1
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ
Έγγραφα
1.2
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΙΑ ΦΟΡΟΥΣ - ΤΕΛΗ
Έγγραφα
1.3
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
Έγγραφα
1.4
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΤΡΙΤΩΝ
Έγγραφα και Λογιστικά
1.5
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ - ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΧΕΠ ΠΟΥ ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΙ ΛΟΓΩ ΜΗ ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗ
Έγγραφα και Λογιστικά
2.
Πρωτόκολλα Παραλαβής απογραφέντων μέχρι 10.1.2011
2.1
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΒΕΒΑΙΩΜΕΝΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΡΙΤΩΝ
Έγγραφα
2.2
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΚΑΤΆ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Έγγραφα
2.3
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ
Έγγραφα και Λογιστικά
2.4
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ - ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΑΠΌ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙΣΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Έγγραφα
2.5
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΜΕ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΜΕΧΡΙ 31.12.2010
Έγγραφα και Λογιστικά
3.
Πρωτόκολλα Παραλαβής απογραφέντων μέχρι 31.1.2011
3.1
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ
Φυσική
3.2
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΧΡΕΟΓΡΑΦΩΝ
---
3.3
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ
---
3.4
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΒΕΒΑΙΩΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΟΓΩΝ  ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΣΥΝΤΑΧΘΕΙ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΑΥΤΟΨΙΑΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ
Έγγραφα
3.5
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΒΕΒΑΙΩΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΟΓΩΝ  ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΣΥΝΤΑΧΘΕΙ ΜΕΧΡΙ 31.12.2010 ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΑΧΩΡΗΘΕΙ ΣΤΑ ΕΙΣΠΡΑΚΤΕΑ ΕΣΟΔΑ
Έγγραφα
3.6
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΓΙΑ ΛΟΙΠΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ
Έγγραφα
3.7
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΣΕ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥΣ
Έγγραφα
3.8
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΕΡΓΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ (ΕΣΠΑ κ.λ.π.) ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ
Έγγραφα
3.9
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ - ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΕΚΚΡΕΜΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Σχετική επιστολή νομικού
4.
Πρωτόκολλα Παραλαβής απογραφέντων μέχρι 28.2.2011
4.1
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΓΗΠΕΔΩΝ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΩΝ
Φυσική και Έγγραφα
4.2
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ - ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ
Φυσική και Έγγραφα
4.3
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ
Φυσική και Έγγραφα
4.4
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΕΠΙΠΛΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ
Φυσική και Έγγραφα
4.5
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΠΑΓΙΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΟΙΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ
Φυσική και Έγγραφα
4.6
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ - ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟ ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Φυσική και Έγγραφα
4.7
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ
Λογιστική
4.8
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΠΡΟΒΛΈΨΕΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Έγγραφα και Λογιστικά

5.3.4 Τρόπος αποτίμησης των στοιχείων της απογραφής
Ανεξάρτητα από τον τρόπο που θα γίνει η απογραφή, για να εμφανιστούν λογιστικά τα σχετικά στοιχεία του ενεργητικού και του παθητικού, αυτά πρέπει να αποτιμηθούν. Το λογιστικό πλαίσιο (ΠΔ 315/99) προβλέπει συγκεκριμένους τρόπους αποτίμησης. Πρέπει να σημειωθεί ότι όλα τα μεγέθη σε έναν Ισολογισμό είναι «προσεγγίσεις» της αξίας των σχετικών στοιχείων και όχι η αξία τους κάθε αυτή, η οποία μπορεί διαρκώς να μεταβάλλεται. Παρότι προβλέπονται ειδικές μέθοδοι αποτίμησης για κάθε λογαριασμό, είναι φυσικό και αποδεκτό όταν γίνεται αρχική εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος, να υπάρχουν κάποιες αποκλίσεις.
5.3.5 Παρατηρήσεις ελέγχου αναφορικά με την πληρότητα της απογραφής
Σύσταση και Σύνθεση Επιτροπής Απογραφής
Από τον έλεγχό μας προέκυψε ότι η σύσταση και η σύνθεση της επιτροπής απογραφής ήταν σύμφωνη με τα προβλεπόμενα στην απόφαση 74445/10.
Πληρότητα πρωτοκόλλων και χρόνοι ολοκλήρωσής τους
Από τον έλεγχό μας προέκυψε ότι συντάχθηκαν όλα τα προβλεπόμενα από την απόφαση 74445/10 πρωτόκολλα απογραφής, με μικρές αποκλίσεις στους χρόνους ολοκλήρωσης. Αποκλίσεις επίσης παρουσιάστηκαν στην πληρότητα καταγραφής ορισμένων από αυτά που συντάχτηκαν για την Κοινότητα Πικερμίου.  Οι αποκλίσεις αυτές όπως τονίζει και η Επιτροπή Απογραφής στην Έκθεση της, αφορούν:
Η απογραφή των παγίων της Κοινότητας Πικερμίου που τηρούσε το δημόσιο λογιστικό, λόγω του ότι έπρεπε να ολοκληρωθούν σε εξαιρετικά σύντομο χρόνο, είναι εύλογο να παρουσιάζουν αδυναμίες και σε ότι αφορά την πιθανή παράλειψη απογραφής ορισμένων στοιχείων και κυρίως σε ότι αφορά την αποτίμησή τους και τον υπολογισμό των αντίστοιχων επιχορηγήσεων.
Επίσης θεωρούμε ότι χαίρει ειδικής μελέτης με τη συνδρομή νομικών, η εξέταση των ακινήτων του νέου δήμου που αποτελούν ή προορίζονται να γίνουν κοινόχρηστοι χώροι. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών, τα ακίνητα που προορίζονται για κοινόχρηστη χρήση καταγράφονται με αξία μνείας 0,10 ευρώ, διαφορετικά και εάν προορίζονται για ίδια χρήση του Δήμου καταγράφονται και αποτιμώνται με το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού.
Κατά την απογραφή των έργων υπό εκτέλεση η Επιτροπή Απογραφής συνάντησε δυσκολίες στην άντληση όλων των απαραίτητων πληροφοριών. Ο τομέας των επενδύσεων όπως αναφέρει η Επιτροπή Απογραφής είχε και έχει τεράστια σημασία και η παρακολούθησή τους πρέπει να γίνεται με τον πλέον αξιόπιστο τρόπο. Συμφωνούμε με την άποψη της Επιτροπής Απογραφής ότι πρέπει να τηρηθεί σχετικό αρχείο ή να λειτουργήσει ειδική εφαρμογή για τις επενδύσεις, όπου για τα βασικά στοιχεία θα έχουν άμεση (on line) πληροφόρηση τα αρμόδια αιρετά στελέχη αλλά και οποιοσδήποτε το ζητήσει. Η αναγκαιότητα αυτή πηγάζει από την ανάγκη ύπαρξης διαφάνειας, αλλά και από την άποψη της ορθής εμφάνισης όλων των λογιστικών πληροφοριών. Σε ένα τέτοιο αρχείο/εφαρμογή θα πρέπει να εμφανίζονται όλα τα έργα, ο προϋπολογισμός τους, το στάδιο εξέλιξής τους, τα ποσά που έχουν δαπανηθεί και τα απομένοντα προϋπολογισμένα ποσά, ο τρόπος χρηματοδότησής τους, πιθανές εκκρεμότητες και αντιδικίες, αλλά και πολλές άλλες ζωτικής σημασίας πληροφορίες.
Επίσης, ειδική σημασία έχει η παρακολούθηση των εγγυήσεων (εγγυητικών επιστολών) που βρίσκονται στο Δήμο με την παροχή των απαραίτητων πληροφοριών που αφορούν αυτές τις εγγυήσεις.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση 74445/29-12-2010 θα έπρεπε εκτός του πρωτοκόλλου των χρηματικών διαθεσίμων οι ταμιακές υπηρεσίες των συνεννοούμενων Ο.Τ.Α. να παραδώσουν κατάσταση με την ανάλυση των ειδικευμένων διαθεσίμων π.χ. ΣΑΤΑ, έργο ΘΗΣΕΑ, επιχορηγήσεις εθνικών ή ευρωπαϊκών προγραμμάτων, παρακρατήσεις φόρων, εισφορές ασφαλιστικών οργανισμών. Όπως αναφέρει η Επιτροπή Απογραφής τέτοια κατάσταση δεν κατέστη εφικτό να συνταχτεί για τα έκτακτα ειδικευμένα χρηματικά διαθέσιμα της Κοινότητας Πικερμίου συνολικού ποσού € 64.266.  
Γενικότερα το ζήτημα της εν λόγω διάκρισης των χρηματικών διαθεσίμων της τέως κοινότητας Πικερμίου είναι σημαντική για την κατάρτιση και πραγματοποίηση του προϋπολογισμού του νέου Δήμου (αναλήψεις δεσμεύσεων και δαπανών, πιστώσεις και πληρωμές). 
Για τις απαιτήσεις της Κοινότητας Πικερμίου που τηρούσε το δημόσιο λογιστικό (με το δεδομένο ότι έπρεπε να απογραφούν σε σύντομο χρόνο), όπως τονίζει και η Επιτροπή Απογραφής είναι εύλογο να είναι πιθανή η παράλειψη απογραφής ορισμένων εκκαθαρισμένων ή δυνητικών απαιτήσεων. Επίσης στα πλαίσια της εν λόγω απογραφής δεν κατέστη εφικτό για την Επιτροπή Απογραφής να εξεταστεί αν τα ποσά που έχουν λογιστεί στο παρελθόν από βεβαιωτικούς καταλόγους που εκδόθηκαν μέχρι 31.12.2010, έχουν υπολογιστεί σωστά, όπως επίσης και το κατά πόσο έχουν γίνει όλες οι νόμιμες διαδικασίες για τη βεβαίωση τους, γιατί κάτι τέτοιο ξεφεύγει από τα όρια της συγκεκριμένης εργασίας. Αν από επικείμενη σχετική έρευνα προκύψουν προβλήματα σε αυτόν τον τομέα, μπορεί να επιδράσουν στη χρηματοοικονομική θέση του δήμου. Η διοίκηση του δήμου θα πρέπει να εξετάσει το ζήτημα, για να διασφαλιστεί ότι δεν έχουν παραληφθεί οφειλέτες ή δεν έχουν χρεωθεί οφειλέτες με μικρότερα ποσά από αυτά που τους αναλογούν.
Για τις υποχρεώσεις της Κοινότητας Πικερμίου που τηρούσε το δημόσιο λογιστικό (πάντα με το δεδομένο ότι έπρεπε να απογραφούν σε σύντομο χρόνο), όπως τονίζει και η Επιτροπή Απογραφής είναι πιθανή (βάσει και σχετικών στοιχείων και ενδείξεων) η παράλειψη απογραφής ορισμένων εκκαθαρισμένων ή δυνητικών υποχρεώσεων. Μεταξύ αυτών θα περιλαμβάνονται και υποχρεώσεις προς Δημόσιο (τέλη κυκλοφορίας, πρόστιμα, καλύψεις πλημμυροπαθών κ.α.) για τις οποίες δεν κατέστη εφικτή η λήψη από την Επιτροπή Απογραφής σχετικής ολοκληρωμένης και σαφούς πληροφόρησης από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. Επίσης δεν κατέστη εφικτό από την Επιτροπή Απογραφής να εξεταστεί αν για τα ποσά που έχουν λογιστεί ως υποχρεώσεις μέχρι 31.12.2010, έχουν ακολουθηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες για τη βεβαίωση τους, γιατί κάτι τέτοιο όπως τονίζεται και από την ίδια την Επιτροπή ξεφεύγει από τα όρια της ανατιθέμενης εργασίας τους. Αν από επικείμενη σχετική έρευνα προκύψουν προβλήματα σε αυτόν τον τομέα, μπορεί να επιδράσουν στη χρηματοοικονομική θέση του νέου Δήμου. Η διοίκηση του Δήμου θα πρέπει να εξετάσει το ζήτημα, για να διασφαλιστεί ότι δεν έχουν παραληφθεί οφειλές ή περιληφθεί οφειλές για τις οποίες δεν ακολουθήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες.
Όπως διαπίστωσε η Επιτροπή Απογραφής και επιβεβαιώθηκε από τον έλεγχό μας υπάρχουν πολλές και σημαντικές δικαστικές εμπλοκές οι οποίες δεν έχουν καταγραφεί ή/και αξιολογηθεί ως προς την έκβασή τους. Η παρακολούθηση των δικαστικών διαφορών για αστικές υποθέσεις, έχει γενικά μεγάλη σημασία επειδή από αυτές μπορεί να προκύψουν πολύ μεγάλα ποσά υποχρεώσεων. Όπως αναφέρει και η Επιτροπή Απογραφής αυτές οι υποθέσεις σχετίζονται με τα τεχνικά έργα ή τις διαφορές με το προσωπικό του δήμου. Όπως φαίνεται από τα περιεχόμενα των σχετικών πρωτοκόλλων, οι οποίες παραπέμπουν σε σχετικές επιστολές νομικών συμβούλων, δεν κατέστη εφικτό να εκτιμηθεί συνολικά η επίδραση στην χρηματοοικονομική θέση του νέου δήμου, των εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων όταν αυτές θα τελεσιδικήσουν.
Κατά τη κρίση μας αυτές οι αποκλίσεις δεν θέτουν σε αμφισβήτηση τα τελικά αποτελέσματα της απογραφής έναρξης του νέου Δήμου. Όλα τα παραπάνω ζητήματα θα πρέπει να επανεξεταστούν ειδικά, ώστε στο 2011 στα χρονικά περιθώρια που δίνονται από την υπουργική απόφαση 74445/10 να εντοπιστούν οι τυχόν παραλείψεις ή αδυναμίες και να απογραφούν με πληρότητα όλα τα παραπάνω περιουσιακά στοιχεία και οι υποχρεώσεις με ειδικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
Τρόπος διενέργειας απογραφής
Από τον έλεγχό μας προέκυψε ότι ο τρόπος διενέργειας της απογραφής για τους Ο.Τ.Α. που συνενώθηκαν και για όλα τα σχετικά πρωτόκολλα ήταν ο ενδεδειγμένος με βάση τα πραγματικά δεδομένα και τα χρονοδιαγράμματα που έπρεπε να υλοποιηθούν.
Τρόπος αποτίμησης στοιχείων ενεργητικού και παθητικού
Από τον έλεγχό μας προέκυψε ότι ο τρόπος αποτίμησης των στοιχείων της απογραφής για όλες τις οντότητες που συνενώθηκαν και για όλους τους λογαριασμούς ήταν ο ενδεδειγμένος με βάση τα πραγματικά δεδομένα και τα χρονοδιαγράμματα που έπρεπε να υλοποιηθούν με εξαίρεση τις περιπτώσεις που τονίζει στην έκθεση της και η Επιτροπή Απογραφής. Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν:
-       τις συμμετοχές του Δήμου Ραφήνας που αποτιμήθηκαν στην αξία κτήσης αν και η τρέχουσα αξία των περισσότερων εξ’ αυτών (αξία καθαρής θέσης) είναι μικρότερη. Συμφωνούμε με τη γνώμη που εκφράζει η Επιτροπή Απογραφής ότι πρέπει να γίνουν μελέτες αποτίμησης και βιωσιμότητας των συμμετοχών, για να προσδιοριστεί η πραγματική χρηματοοικονομική του κατάσταση λαμβάνοντας υπόψη και τα ζητήματα εκκαθάρισης ή συγχώνευσης των νομικών προσώπων που θα απασχολήσουν το νέο Δήμο στα πλαίσια του ΚΑΛΙΚΡΑΤΗ.
-       την αποτίμηση των αποθεμάτων που εμφανίζει αδυναμίες αφού δεν τηρούνται «λογιστικές αποθήκες» στους δήμους που συνενώθηκαν. Για λόγους ορθής διαχείρισης, όπως τονίζει και η Επιτροπή Απογραφής θα πρέπει τα αποθέματα να παρακολουθούνται λογιστικά σε διαρκή βάση και να προσδιοριστεί μετά από ειδική μελέτη, ορθός διαχειριστικά τρόπος για την παραλαβή, αποθήκευση και διακίνησή τους.
-       την πρόβλεψη τυχόν επιβαρύνσεων που  θα προκύψουν από την τελεσιδικία εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων του νέου Δήμου.
-       την εκτίμηση που έκανε η επιτροπή απογραφής για επισφαλείς απαιτήσεις, δηλαδή για βεβαιωμένες απαιτήσεις που εκτιμάται ότι δεν θα εισπραχθούν. Βάσει αυτής της εκτίμησης (η οποία στηρίχτηκε στα ισχύοντα χρονικά όρια περί παραγραφής απαιτήσεων των Ο.Τ.Α. πέραν της πενταετίας) δεν θα εισπραχτούν οι απαιτήσεις που βεβαιώθηκαν για πρώτη φορά πριν την τελευταία πενταετία (ήτοι πριν την 31/12/2005). Εκτίμησή μας είναι ότι πιθανόν οι επισφαλείς απαιτήσεις θα ξεπεράσουν το παραπάνω ποσό.

Κατά τη κρίση μας αυτές οι αποκλίσεις δεν θέτουν σε αμφισβήτηση τα τελικά αποτελέσματα της απογραφής έναρξης του νέου Δήμου. Όλα τα παραπάνω ζητήματα θα πρέπει να επανεξεταστούν ειδικά, ώστε στο 2011 στα χρονικά περιθώρια που δίνονται από την υπουργική απόφαση 74445/10 να εξεταστούν οι παραπάνω παραλείψεις και να αποτιμηθούν με πληρότητα τα παραπάνω κονδύλια με ειδικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
5.4 Ισολογισμός Έναρξης – Καταστάσεις απογραφής
Σύμφωνα με τις καταστάσεις απογραφής των συνεννοούμενων Ο.Τ.Α. που παρατίθενται στο Παράρτημα Ι της παρούσας έκθεσης και στις οποίες συνοψίζονται τα στοιχεία Ενεργητικού και Παθητικού που απογράφησαν,  προκύπτει με διάφορες λογιστικές επεξεργασίες ο Ισολογισμός Έναρξης της 1/1/2011 του νέου Δήμου, ο οποίος αναλύεται ως εξής:
Ο παραπάνω ισολογισμός έναρξης του νέου δήμου προέκυψε από την συνένωση των στοιχείων Ενεργητικού και Παθητικού των δύο συνεννοούμενων Ο.Τ.Α. από τα οποία προκύπτουν με διάφορες λογιστικές επεξεργασίες οι «ατομικοί» Ισολογισμοί οι οποίοι παρατίθενται στο Παράρτημα ΙΙ της παρούσας Έκθεσης.
Η απογραφή έναρξης σύμφωνα με την απόφαση 74445/10 πρέπει να καταχωρηθεί λογιστικά στο Βιβλίο Απογραφών και Ισολογισμών του νέου Δήμου.
5.5 Εξέταση περιοχών ειδικού κινδύνου
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο έλεγχός μας περιορίζεται μόνο στον έλεγχο της απογραφής. Στις περιπτώσεις που εντοπίζονται προβλήματα στις περιοχές που έχουμε προσδιορίσει σαν περιοχές υψηλού κινδύνου ή σε άλλες περιοχές, ο έλεγχός μας δεν είναι αρμόδιος να επιλύσει αυτά τα προβλήματα και να προσδιορίσει τις τυχόν διαφορές επακριβώς, κάτι το οποίο σε πολλές περιπτώσεις απαιτεί αρκετό χρόνο και επίπονη εργασία. Υποχρέωσή μας είναι να εντοπίσουμε τυχόν προβλήματα και να τα θέσουμε υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε αυτό να ενεργήσει για την αντιμετώπισή τους. Οι περιοχές υψηλού κινδύνου εστιάζονται στις περιπτώσεις που αναφέρονται παραπάνω ως αποκλίσεις ή ελλείψεις σε σχέση με την πληρότητα της καταγραφής των πρωτοκόλλων και την αποτίμηση ορισμένων κονδυλίων που αναφέρονται στην παράγραφο «5.3.5 Παρατηρήσεις ελέγχου αναφορικά με την πληρότητα της απογραφής».

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας προς τα μέλη της Επιτροπής Απογραφής και τα λοιπά στελέχη και συνεργάτες των συνενούμενων Ο.Τ.Α. για την ουσιαστική συνδρομή τους στη επιτυχή διενέργεια της απογραφής και στην ανάδειξη των θεμάτων που αναδείχτηκαν.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για τυχόν απορίες ή διευκρινήσεις επί του περιεχομένου της παρούσας έκθεσης καθώς και στις διαδικασίες αντιμετώπισης των θεμάτων που αναδείχτηκαν.


Αθήνα, 28 Μαρτίου 2010
Ο Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής

Ντζανάτος Δημήτριος
Α.Μ. Σ.Ο.Ε.Λ. 11 529

















ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι
Καταστάσεις Απογραφής των δύο συνεννούμενων Ο.Τ.Α.

















ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΔΗΜΟΥ ΡΑΦΗΝΑΣ
(τα πιστωτικά υπόλοιπα εμφανίζονται με αρνητικό πρόσημο)
Περιγραφή κονδυλίου
Ποσό

ΕΔΑΦΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ

Γήπεδα - Οικόπεδα - Αγορές Εδαφικών Εκτάσεων
58.166.317,00

Αγροί
46.163.127,01

ΚΤΙΡΙΑ - ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΤΙΡΙΩΝ - ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ

Κτίρια - Εγκαταστάσεις Κτιρίων
5.414.841,42

Λοιπά τεχνικά έργα
4.990.250,50

Υποκείμενες σε απόσβεση διαμορφώσεις γηπέδων
56.961,41

Λοιπές αθλητικές εγκαταστάσεις
48.182,79

Κτίρια - Εγκαταστάσεις κτιρίων σε ακίνητα τρίτων
336.060,93

Υποκείμενες σε απόσβεση διαμορφώσεις γηπέδων τρίτω
166.190,45

Αποσβεσμένα κτίρια - Εγκαταστάσεις κτιρίων - Τεχνικά έργα
-4.265.347,51

ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ - ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ - ΛΟΙΠΟΣ ΜΗΧ.ΕΞΟΠΛ.

Μηχανήματα
708.621,37

Τεχνικές εγκαταστάσεις
401.175,42

Φορητά μηχανήματα "χειρός"
73.454,81

Εργαλεία
12.085,10

Αποσβεσμένα μηχανήματα - τεχνικές εγκαταστάσεις
-860.956,85

ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕΣΑ

Αυτοκίνητα λεωφορεία
261.094,68

Λοιπά επιβατικά αυτοκίνητα
40.204,99

Αυτοκίνητα Φορτηγά - Ρυμούλκες - Ειδικής Χρήσεως
1.585.030,66

Λοιπά μέσα μεταφοράς
4.940,44

Αποσβεσμένα μέσα μεταφοράς
-1.509.939,58

ΕΠΙΠΛΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Έπιπλα
118.478,70

Σκεύη
11.294,42

Μηχανές γραφείου
41.637,04

Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές και ηλεκτρονικά συγκροτήματα
400.017,86

Μέσα αποθηκεύσεως και μεταφοράς
378.526,52

Εξοπλισμός τηλεπικοινωνιών
30.369,01

Λοιπός εξοπλισμός
161.988,55

Κάδοι και κάλαθοι απορριμμάτων
26.643,21

Αποσβεσμένα έπιπλα και αποσβεσμένος λοιπός εξοπλισμός
-865.224,08

ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΥΠΟ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΕΣ ΚΤΗΣΗΣ ΠΑΓΙΩΝ

Απαλλοτριώσεις και αγορές κτιρίων-εγκαταστάσεων
4.300.969,46

Δαπάνες κατασκευής Πάγιων (Μόνιμων) εγκαταστάσεων
40.800,00

Μελέτες-Έρευνες-Πειραματικές  Εργασίες-Ειδικές Δαπιστ.
461.424,76

ΑΣΩΜΑΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΟΔΑ ΠΟΛΥΕΤΟΥΣ ΑΠΟΣΒ

Λοιπά δικαιώματα
115.684,12

Έξοδα ιδρύσεως και πρώτης εγκαταστάσεως
30.000,00

Έξοδα αναδιοργανώσεως
933.582,35

Λοιπά έξοδα πολυετούς αποσβέσεως
18.893,00

Αποσβεσμένες ασώματες ακινητοποιήσεις και έξοδα πολ.απόσβεσης
-664.643,52

ΠΑΓΙΕΣ (ΜΟΝΙΜΕΣ) ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΗΣ ΧΡΗΣΕΩΣ

Πλατείες-Πάρκα-Παιδότοποι κοινής χρήσεως
3.236.825,18

Οδοί-Οδοστρώματα κοινής χρήσεως
6.145.725,10

Εγκαταστάσεις Ηλεκτροφωτισμού κοινής χρήσεως
84.803,55

Λοιπές μόνιμες εγκαταστάσεις κοινής χρήσεως
1.029.696,60

Αποσβεσμένες πάγιες (μόνιμες) εγκαταστάσεις κοινής χρήσεως
-7.327.613,36

ΤΙΤΛΟΙ ΠΑΓΙΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣ

Συμμετοχές σε Δημοτικές Επιχειρήσεις
653.723,10

ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ

Αποθέματα απογραφής ενάρξεως χρήσεως
189.707,73

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΠΩΛΗΣΕΙΣ, ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΕΣΟΔΑ

Απαιτήσεις από ιδιώτες
1.100.613,51

ΧΡΕΩΣΤΕΣ ΔΙΑΦΟΡΟΙ

Λογαριασμοί δεσμευμένων (Blogues)  καταθέσεων
578.007,75

ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ

Έσοδα χρήσεως εισπρακτέα
872.905,27

ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ

Καταθέσεις όψεως σε ευρώ.
610.002,68

ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Κεφάλαιο του Δήμου
-49.355.911,37

ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ - ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ

Αποθεματικό και διαφορές αναπροσαρμογής αξίας εδαφ.εκτάσεων
-58.972.143,59

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΙΣ ΝΕΟΝ

Έλλειμμα εις νέον
3.009.135,74

ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Επιχορηγήσεις μέσω Τακτικού Κρατικού Προϋπολογισμού
-7.316.208,44

Επιχορηγήσεις μέσω προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων
-5.205.838,72

Επιχορηγήσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ)
-1.644.149,13

Επιχορηγήσεις Δημοσίων Επενδύσεων από το πρόγραμμα
-2.452.854,57

Επιχορηγήσεις διαφόρων Υπουργείων για ειδικά έργα
-406.939,36

Επιχορηγήσεις από περιφερειακά πρόγραμματα
-3.462.967,41

Επιχορηγήσεις λοιπές για επενδύσεις και έργα
-565.064,05

Αποσβέσεις επιχορηγήσεων
7.887.757,24

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ

Προβλέψεις για αποζημίωση προσωπικού λόγω εξόδου ααπό την υπηρεσία
-110.575,38

ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

Δάνεια για κάλυψη λειτουργικών δαπανών
-343.476,00

Δάνεια για κάλυψη επενδυτικών δαπανών
-1.733.392,28

Λοιπές Μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις σε ευρώ
-1.125.273,68

ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ

Προμηθευτές εσωτερικού
-741.238,84

ΕΥΔΑΠ
-1.074.495,09

Ν.Π.Δ.Δ.και Δημόσιες Επιχειρήσεις
-306.739,15

Ο.Τ.Α.
-44.375,20

ΠΙΣΤΩΤΕΣ  ΔΙΑΦΟΡΟΙ

Οφειλόμενες δόσεις Τίτλων πάγιας επένδυσης (Κ.Ε.Α.Π.)
-75.000,00

Δικαιούχοι αμοιβών
-93.878,97

Υποχρεώσεις από εισπράξεις για λ/σμό Δημοσίου
-14.356,46

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΦΟΡΟΥΣ - ΤΕΛΗ

Φόροι - τέλη αμοιβών προσωπικού
-11.689,90

Φόροι - τέλη αμοιβών τρίτων
-1.842,77

Λοιποί φόροι - τέλη
-23.392,28

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

Φορείς Kυρίας Ασφάλισης
-82.029,15

Φορείς Επικουρικής Ασφάλισης
-10.609,73

Φορείς Πρόνοιας
-457,11

ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ

Έξοδα χρήσεως δουλευμένα (πληρωτέα)
-229.127,90




ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ
(τα πιστωτικά υπόλοιπα εμφανίζονται με αρνητικό πρόσημο)

Περιγραφή κονδυλίου
Ποσό
κονδυλίου

ΕΔΑΦΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ

Γήπεδα - Οικόπεδα - Αγορές Εδαφικών Εκτάσεων
961.253,40

ΚΤΙΡΙΑ - ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΤΙΡΙΩΝ - ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ

Κτίρια - Εγκαταστάσεις Κτιρίων
2.100.142,22

ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ - ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ - ΛΟΙΠΟΣ ΜΗΧ.ΕΞΟΠΛ.

Μηχανήματα
6.749,00

Εργαλεία
6.064,09

Αποσβεσμένα μηχανήματα - τεχνικές εγκαταστάσεις - λοιπού μηχ.εξοπλ.
-10.047,47

ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕΣΑ

Αυτοκίνητα Φορτηγά - Ρυμούλκες - Ειδικής Χρήσεως
977.973,96

Αποσβεσμένα μέσα μεταφοράς
-483.656,89

ΕΠΙΠΛΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Έπιπλα
28.428,42

Λοιπός εξοπλισμός
28.342,63

Αποσβεσμένα έπιπλα και αποσβεσμένος λοιπός εξοπλισμός
-43.210,22

ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΥΠΟ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΕΣ ΚΤΗΣΗΣ

Απαλλοτριώσεις και αγορές κτιρίων-εγκαταστάσεων
36.889,52

ΠΑΓΙΕΣ (ΜΟΝΙΜΕΣ) ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΗΣ ΧΡΗΣΕΩΣ

Πλατείες-Πάρκα-Παιδότοποι κοινής χρήσεως
6,60

Οδοί-Οδοστρώματα κοινής χρήσεως
804.712,79

ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ

Αποθέματα απογραφής ενάρξεως χρήσεως
140,50

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΠΩΛΗΣΕΙΣ, ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΕΣΟΔΑ

Απαιτήσεις από ιδιώτες
307.641,73

ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ

Έσοδα χρήσεως εισπρακτέα
237.284,33

ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ

Καταθέσεις όψεως σε ευρώ.
364.395,94

ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Κεφάλαιο της κοινότητας
-390.204,81

ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Επιχορηγήσεις τεχνικών έργων
-1.509.916,79

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ

Προβλέψεις για αποζημίωση προσωπικού λόγω εξόδου από την υπηρεσία
-13.100,78

ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

Δάνεια για κάλυψη δαπανών
-764.163,63

ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ

Προμηθευτές Εσωτερικού
-1.000.564,87

ΕΥΔΑΠ (λογ/μοί 9/2008 έως 12/2010 και υπόλοιπο ρύθμισης)
-1.367.405,00

ΟΤΕ
-9.146,16

ΔΕΗ
-4.859,89

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

ΙΚΑ
-263.748,62






























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου